Kontakt

 

 

 

Om oss

 

 

Christer

 

Jag har hållit på med försvarsmaktshundar i 20 år, som hundförare, hundtjänstinstruktör, hundtjänstbefäl, och i mindre grad, amsökhundinstruktör. När jag arbetade med försvarsmaktshundar, framför allt patrullhundarna märkte jag hur oerhört viktigt det är att läsa hunden rätt och att reagera på vad hunden berättar med sitt kroppsspråk. För en patrullhundsförare kan det bli livsfarligt att inte uppfattahundens signaler.

 

Men hela tiden har jag hållit på med spår. En kort tid tävlade jag men ju mer tid jag lade på att undersöka vad hunden kan göra med sin nos desto mindre intresserade jag mig för tävlandet. Just förmågan att läsa hunden har varit mig till stor hjälp.

 

Det har varit en fantastisk resa, från de första försöken med att lägga in spårläggarens handske som smeller till hunden i bilen till hundar som går veckogamla spår i stadsmiljö. Hundens förmåga att diskriminera bland ett närmast oändligt antal dofter förvånar mig fortfarande.

 

Efter hand har mina hundar fått mig att mer och mer koncentrera mig på spår, eller mantrailing som det kallas internationellt.

 

Christer Hansson +46703168040

 

christer.hansson@mantrailing.se

 

 

 

 

Hundarna

 

Norpatorps Lira och Axel, mor och son, är båda utbildade, men inte certifierade patrullhundar och amsökhundar. Men framför allt är de spårhundar. Deras utbildning började när de var åtta respektive sex veckor gamla. Nu är de drygt elva respektive åtta år gamla.

 

Trots att de är så nära släkt arbetar de helt olika. Liksom mina två tidigare hundar skiljde sig åt.

 

Trebökens Ylle, den tredje hunden,omskolades att spåra i stadsmiljö när hon fyllt tio år.

 

Men hur välutbildad och rutinerad en hund än är så är ingen hund perfekt, åtminstone inte när de släpar på en hundförare i spårlinan.

Copyright © 2012 . All Rights Reserved